Letnik:
2003
Sorta:
Chardonnay 60%, Rebula 40%
Stopnja alkohola:
12,50%
Vrsta vzgoje:
Mono Guyot
Povprečna starost trte:
32 let
Vrsta pridelave:
biološka
Vinifikacija:
Značilna pozna trgatev ter ročno obiranje s kratko dobo med ’’trto’’ in vrenjem (fermentacijo), in sicer največ dve uri. Nato začetek vretja v velikih cisternah z naravnimi glivicami, vsebovanimi v istem grozdju, pobranem v predtrgatvi (5 %). Enodnevna maceracija in posledično značilna občutljiva rose barva. Sledi blago prešanje pri nizkih pritiskih. Tiho vretje se konča v lesenih sodih (barrique), kjer vino zori do konca na lastni usedlini, brez pretokov. Do stekleničenja se nikoli ne uporablja žveplo ali kakršenkoli konzervans. Po štirih letih zorenja v lesenih sodih (barrique) vino zaključi vse naravne procese in postane naravno stabilno ter pripravljeno na dolgo ’’življenje’’.
Degorgeman - postopek odstranitve usedline:
Z osnovnim vinom letnik 2003 smo počakali z dozorevanjem do trgatve 2007, ko smo vino iz vseh sodov združili v večjo cisterno. V nasprotju s klasično metodo pa nismo uporabljali sladkorja in nismo dodajali kvasovk za fermentacijo v steklenici, temveč izključno mošt z vsemi svojimi primesmi ter ‘’svetom’’ mikroorganizmov, ki živijo v le-tem. Zrelo vino zatorej fermentira v steklenici in tako nastane naš PURO.
Fermentacija v steklenicah:
Puro je posebna penina, ki ni degožirana in torej ta postopek ne opravimo mi, temveč lahko to storite čisto sami, ko odprete steklenico. Tako vino živi skupaj z lastnimi -naravnimi kvasovkami v steklenici čisto do konca in je brez kakršnihkoli konzervansov. Prednost je torej v tem, da mu takšen postopek omogoča neomejeno življenje. Mogoče peščica meni, da je postopek odpiranja nepraktičen, ampak menimo, da lahko upoštevmo marilo praktičnosti izključno, ko govorimo o stvareh, ki pripadajo zunanjemu svetu in nikakor, ko govorimo o notranjosti in življenju nasploh.
(SO2) skupni:
10 mg