Domov
  • Slovenščina
  • English
  • Русский
  • Italiano
  • Domov
  • Hiša Movia
  • Družina
  • Regija in vinogradi
  • Klet
  • Vina Movia
  • Movia v svetu
  • Movia v medijih
  • Dogodki
  • Vinoteka Ljubljana
  • Kozarci
  • Kontakti
  • Press

Vina Movia

  • Movia
    • Rebula
    • Sauvignon
    • Sivi Pinot
    • Chardonnay
    • Veliko belo
    • Modri Pinot
    • Cabernet Sauvignon
    • Merlot
    • Veliko Rdeče
    • Ambra Sivi Pinot Grigio
  • Lunar
    • Lunar
    • Lunar 2013
    • Lunar Chardonnay
  • Vandima Turno
    • Gredič
    • Merlot Turno
    • Cabernet Sauvignon Turno
    • Sivi Pinot Turno
  • Peneča vina
    • Puro Rose
    • Puro
  • Desertna vina
    • Esenca
    • Esenca - Merlot

Movia contact

MOVIA
ALEŠ KRISTANČIČ
Ceglo 18
5212 Dobrovo v Brdih
movia@siol.net

Pisarna:
T: +386 5 395 95 10
M: +386 41 735 777

Vinoteka Movia Ljubljana:
T: +386 51 304 590
vinoteka.movia@gmail.com

Facebook Twitter Instagram Delectable
ZDVSS

Puro

Lunarjev ekvivalent v mehurčkastih zgodbah. Puro se prične tam, kjer ostali šampanjci prenehajo z življenjem in gredo na staranje. Na glavo obrnjeni Puro živi večno , saj ga stalno prisotne kvasovke lahko dolga leta ohranjajo pri življenju. Žvepla je samo toliko, kot so ga naredile kvasovke. Nos je lepo zorjen, terciaren, a vseeno z obilico svežine. Suh, zelo homogen v ustih. Zelo kompleksna, dolga, odlična penina.

Lastnosti vina

Letnik: 
2003
Sorta: 
Chardonnay 60%, Rebula 40%
Stopnja alkohola: 
12,50%
Vrsta vzgoje: 
Mono Guyot
Povprečna starost trte: 
32 let
Vrsta pridelave: 
biološka
Vinifikacija: 
Značilna pozna trgatev ter ročno obiranje s kratko dobo med ’’trto’’ in vrenjem (fermentacijo), in sicer največ dve uri. Nato začetek vretja v velikih cisternah z naravnimi glivicami, vsebovanimi v istem grozdju, pobranem v predtrgatvi (5 %). Enodnevna maceracija in posledično značilna občutljiva rose barva. Sledi blago prešanje pri nizkih pritiskih. Tiho vretje se konča v lesenih sodih (barrique), kjer vino zori do konca na lastni usedlini, brez pretokov. Do stekleničenja se nikoli ne uporablja žveplo ali kakršenkoli konzervans. Po štirih letih zorenja v lesenih sodih (barrique) vino zaključi vse naravne procese in postane naravno stabilno ter pripravljeno na dolgo ’’življenje’’.
Degorgeman - postopek odstranitve usedline: 
Z osnovnim vinom letnik 2003 smo počakali z dozorevanjem do trgatve 2007, ko smo vino iz vseh sodov združili v večjo cisterno. V nasprotju s klasično metodo pa nismo uporabljali sladkorja in nismo dodajali kvasovk za fermentacijo v steklenici, temveč izključno mošt z vsemi svojimi primesmi ter ‘’svetom’’ mikroorganizmov, ki živijo v le-tem. Zrelo vino zatorej fermentira v steklenici in tako nastane naš PURO.
Fermentacija v steklenicah: 
Puro je posebna penina, ki ni degožirana in torej ta postopek ne opravimo mi, temveč lahko to storite čisto sami, ko odprete steklenico. Tako vino živi skupaj z lastnimi -naravnimi kvasovkami v steklenici čisto do konca in je brez kakršnihkoli konzervansov. Prednost je torej v tem, da mu takšen postopek omogoča neomejeno življenje. Mogoče peščica meni, da je postopek odpiranja nepraktičen, ampak menimo, da lahko upoštevmo marilo praktičnosti izključno, ko govorimo o stvareh, ki pripadajo zunanjemu svetu in nikakor, ko govorimo o notranjosti in življenju nasploh.
(SO2) skupni: 
10 mg
  • Movia
  • Lunar
  • Vandima Turno
  • Peneča vina
  • Desertna vina
Rebula
Sauvignon
Sivi Pinot
Chardonnay
Veliko belo
Modri pinot
Cabernet Sauvignon
Merlot
Veliko Rdeče
Ambra Sivi Pinot Grigio
Lunar
Lunar 2013
Lunar Chardonnay
Gredič
Merlot Turno
Sivi Pinot Turno
Cabernet Sauvignon Turno
Puro Rose
Puro
Esenca
Esenca - Merlot
Movia d.o.o. © 2009 - 2011 Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Carpediem d.o.o.