
Vino bistre jantarne barve, z gosto teksturo in počasi polzečimi solzicami.
Poudarjene in fine arome spomnijo na kuhano jabolko, kutino, marelico in zrelo hruško. Zaznavam po suhem travniškem cvetju se pridruži kanček kandiranih citrusov, sena, muškatnega oreščka, belega popra, vanilje, medu, zaključek pa deluje zlasti zeliščno, z aromo po limonski meti in timijanu.
Vino ponudi mehkobo, ki ju hitro uravnovesi živahna svežina, mineralnost ter rahla astringenca taninov. Okus je intenziven, polnega telesa in poudarjene, dolgo obstojne elegance. Vino, ob katerem uživamo že sedaj, a bo brez težav počakal še vrsto let v kleti, kar nakazujeta njegova svežina in astringenca.
Vino, ki bo zaradi svojih adutov prijalo ob jančjih kronicah v zeliščni obleki, svinjski krači ali rebrih, tudi pljučni angus govedine z miso pasto in nežno pokuhano zelenjavo, ali pa kot spremljava ob kakem dobrem hambrgerju, ki smo ga sestavili iz izbranih in prvovrstnih surovin.
Sorta: | 100% Rebula |
Lega vinograda: |
Fojana, Tieia Jug |
Tla: | Opoka |
Pridelek/ha: | 15 hl/ha |
Število steklenic: | 2.800 |
Vinifikacija in zorenje: | 8 mesecev maceracije na kožicah, sledi 8 mesecev zorenja v 1.000 l vodoravnih ovalnih sodih. Stekleničeno nefiltirano skupaj z usedlino v 1l steklenice. |